سیستم شناسایی اتوماتیک Automatic Identification System – AIS
سیستم های شناسایی خودکار یا AIS که سازمانهای بینالمللی همانند IMO، کشتیهای تجاری بزرگ را ملزم به استفاده از آن میکنند، موقعیت شناور بر روی نقشه را مشخص کرده و قابلیت مشاهده آن را برای سایر شناور ها فراهم می سازد. هدف از طراحی این سیستم های نرم افزاری، حفظ ایمنی و جلوگیری از برخورد شناور ها با یکدیگر می باشد. یکی از مواردی که در آیین نامه SOLAS به منظور حفظ ایمنی جان انسان در دریا، ایمنی شناور و حفظ محیط زیست دریایی بر آن اشاره و تاکید شده است، تجهیز شناورهای دریایی به سیستم های شناسایی اتوماتیک یا AIS می باشد. ( آیین نامه V/ 19.2.4)
وظیفه اصلی این سیستم تبادل اطلاعات میان یگان های شناور با یکدیگر، با سواحل و بنادر مجاور می باشد. جالب است بدانید که سایر سازمان های دریایی همانند سازمان مدیریت کانال پاناما، از این سیستم به منظور ارائه اطلاعات در رابطه با شرایط جوی (همانند باران) در طول کانال و میزان وزش باد در بلوک ها، استفاده می نمایند.
دنیای AIS (یا سیستم شناسایی خودکار) اغلب ممکن است گیج کننده باشد و سؤالات زیادی مانند "AIS چیست؟" "چرا به آن نیاز دارم؟" و "کشتی من به چه نوع AIS نیاز دارد؟" را در ذهن ما ایجاد کند.
AIS چگونه کار میکند؟
در ابتدا از AIS بر روی خشکی ها استفاده می کردند. سیگنال ها با بردی 30 مایلی از شناور به خشکی ارسال می شدند. با دور شدن شناور ها از سواحل، سیستم های AIS شروع به ارسال سیگنال به ماهواره ها کرده و اطلاعات را از ماهواره به زمین ارسال نمودند.
AIS یک سیستم ردیابی خودکار است که کشتی های دیگر را در مجاورت، نمایش می دهد. در صورتی که شناور شما مجهز به سیستم AIS باشد، سایر شناورهای نزدیک، می توانند موقعیت مکانی شما را مشاهده نمایند. سیستم پخش Transponder (گیرنده اکوستیکی یا بسامد - رادیویی) AIS در محدوده VHF ارتباطات سیار دریایی کار می کند.
این سیستم مشتمل بر یک فرستنده VHF، دو گیرنده VHF TDMA، یک گیرنده VHF DSC، سیستم های استاندارد ارتباطات مخابرات الکترونیکی دریایی و سایر سنسورها است. موقعیت و اطلاعات زمانی عموماً توسط یک گیرنده GPS/GNSS به سیستم اعمال می گردد. دیگر اطلاعاتی که توسط سیستم AIS پخش میگردد، به صورت الکترونیکی از دیگر تجهیزات موجود در روی کشتی و از طریق سیستم های ارتباطی استاندارد موجود دریافت می گردد.
اطلاعات هدینگ، مسیر و سرعت نسبت به کف عموماً در تمام کشتی های مجهز به سیستم AIS وجود دارد. اطلاعات دیگری نظیر زوایای رول، پیچ و هیل ، سرعت چرخش، مقصد و ETA نیز باید به سیستم تغذیه گردد. برد این سیستم مشابه دیگر تجهیزات که در باند فرکانسی VHF کار می کنند است و ذاتاً بستگی به ارتفاع آنتن دارد.
AIS اصولاً روی دو فرکانس اختصاصی یا کانال VHF کار می کند:
AIS 1: بر روی 161.975 مگاهرتز کار می کند - کانال 87B) Simplex، برای کشتی حمل بار)
AIS 2: بر روی 162.025 مگاهرتز کار می کند - کانال 88B ( برای کشتی های آفشور)
کلاس های AIS
به طور کل دو کلاس AIS وجود دارد: A و B.
کلاس A: اجباری برای همه کشتیها با تناژ 300GT و بالاتر که عمدتا در سفرهای بینالمللی شرکت می کنند.
کلاس B: با عملکرد محدودتر، برای کشتی هایی طراحی شده که الزامات SOLAS را رعایت نمی کنند.
داده های AIS به سه دسته تقسیم می شوند:
- داده های استاتیک که شامل اطلاعاتی در مورد ویژگی های کشتی است.
- دادههای دینامیکی است که به دلیل حرکت مداوم کشتیها دائماً در حال تغییر است
- دادههای جاری مربوط به سفر شناور
AIS به عنوان یک ابزار نظارتی
در بنادر و سواحل، ایستگاههای مقامات ساحلی، AIS خودکار را برای نظارت بر ترافیک شناور ها در منطقه، انتقال و ارسال اطلاعات جزر و مد، NTM و آب و هوا، نظارت بر حرکت کالاهای خطرناک، مدیریت ماهیگیری تجاری و عملیات جستجو و نجات نصب می کنند.
AIS ابزاری برای جلوگیری از برخورد شناور ها
AIS سهم قابل توجهی در ایمنی ناوبری دارد. تمام اطلاعات ارسالی و دریافتی، کارایی ناوبری را افزایش می دهد و می تواند آگاهی موقعیتی و تصمیم گیری را به میزان قابل توجهی بهبود ببخشد.
به طور کلی، ردیابی و نظارت بر اهداف با AIS و تعیین اطلاعات CPA و TCPA سهم بزرگی در ایمنی ناوبری دارد. با این حال، کاربر نباید تنها به اطلاعات AIS برای جلوگیری از برخورد بسنده کند چرا که AIS یک منبع اطلاعاتی اضافی، برای افسران دیده بان می باشد و هرگز جایگزین دیده بانی انسانی روی پل فرماندهی نخواهد بود!
مزایای نصب سیستم AIS
- سهولت بیشتر در شناسائی یگان ها
- سهولت در رهگیری شناورهای سطحی
- مبادله اطلاعات ضروری میان کشتی ها بدون دخالت انسان و به صورت خودکار
- کاهش ترافیک بر روی مدارهای VHF
- افزایش اطلاعات فرمانده و افسران نگهبان پل فرماندهی از وضعیت پیرامونی خود
محدودیت های نصب سیستم AIS
AIS نیز مانند تمام تجهیزات ناوبری و یا الکترونیکی، محدودیت هایی دارد. این محدودیت ها شامل:
- دقت اطلاعات AIS دریافتی تنها به اندازه دقت اطلاعات AIS ارسال شده می باشد
- موقعیت دریافت شده در صفحه نمایش AIS ممکن است به داده WGS 84 ارجاع داده نشود
- اتکای بیش از حد به AIS می تواند باعث بی توجهی به OOW شود
- امکان انتقال اطلاعات اشتباه از شناور های دیگر
- مجهز نبودن تمامی شناور ها به AIS
معرفی سیستم عامل هایی که با کمک AIS کار می کنند
Sea Master چگونه از داده های AIS استفاده می کند؟
سی مستر تجربه زیادی در اتوماسیون فرایندهای لجستیک و مدیریت عملیات حمل و نقل دریایی دارد.
نرم افزار سی مستر از داده ها AIS برای تجزیه و تحلیل بهره وری انرژی/سوخت، بازیابی داده های از دست رفته و تایید پارامتر های گزارش روزانه (Daily Report) استفاده می کند.
برای هوش مصنوعی Seamaster تنها 1 دقیقه طول می کشد تا مسیرهای ناوگانی خود را تجزیه و تحلیل کرده و به شما درک روشنی از چرایی ناکارآمدی شناور، چگونگی صرفه جویی در زمان و بودجه سازمانی شما ارائه بدهد.
ماژول مدیریت عملیات (operation management)
به کمک این ماژول می توانید:
- گزارشات روزانه شناور (Daily Report) را مشاهده کنید.
- برای سفر های خود برنامه ریزی نموده و موقعیت شناور و شرایط آب وهوایی را مشاهده نمایید.
- با تکمیل اطلاعات از داده های AIS بر اساس ETA، شاهد بهینه سازی مصرف سوخت شناور با کمک گزارشات استاندارد باشید.
- شاهد تجزیه و تحلیل عملکرد سوخت کشتی، و گزارش بهره وری انرژی/سوخت باشید.
- داشبوردهای گزارش ساز، سفرهای شناور را بر اساس نتایج تخمینی دادهها دنبال میکنند و بهترین راه حل را به شما ارائه می دهند.
برای اطلاعات بیشتر می توانید به صفحات اینستاگرام و لینکدین ما مراجعه کنید.
آنچه که باید در رابطه با نحوه عملکرد سیستم های مدیریتی و ارزش افزوده آن ها بدانید!